Jump to content

Wn/ms/Kebakaran reban di Sarawak, 5,000 ekor ayam hangus terbakar

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | ms
Wn > ms > Kebakaran reban di Sarawak, 5,000 ekor ayam hangus terbakar

26 Mei 2024 (Ahad)

Kuching - Sebuah reban ayam musnah terbakar dalam kejadian yang berlaku awal pagi tadi. Kejadian itu berlaku di sebuah ladang penternakan ayam di Jalan Matang yang menempatkan kira-kira 11 buah reban ayam.

Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Petra Jaya dan Batu Lintang bergegas ke lokasi kejadian itu setelah menerima panggilan kecemasan pukul 7:11 pagi waktu tempatan. "Setibanya di lokasi, pasukan mendapati api sedang marak pada salah satu daripada reban ayam. Terdapat 11 buah reban dalam ladang berkeluasan 8 hektar dan hanya satu reban sahaja yang musnah akibat terbakar," menurut kenyataan yang dikeluarkan.

Menurutnya lagi, satu siasatan sedang dijalankan bagi mengenalpasti punca kejadian dan anggaran kerugian.

Dalam kejadian itu, seorang anggota bomba patah pergelangan kaki selepas terjatuh ketika memadam kebakaran berkenaan. “Kesukaran semasa operasi pemadaman disebabkan masalah tiada pili bomba dan tiada sumber air terbuka berhampiran. Pasukan bomba terpaksa berulang-alik mengambil air dari pili terdekat yang jaraknya satu kilometer dari lokasi kebakaran," menurut kenyataan jurucakap Pusat Gerakan Operasi Bomba Sarawak.

Anggota yang tercedera itu menerima rawatan awal oleh pasukan EMRS Bomba Petra Jaya sebelum dihantar ke Hospital Umum Sarawak untuk rawatan selanjutnya.

Kebakaran itu berjaya dikawal pukul 8:25 pagi waktu tempatan. Dilaporkan lebih 5,000 ekor ayam hangus di tempat kejadian.

Sumber[edit | edit source]


Kongsikan berita ini E-mel berita ini Kongsikan di Facebook Kongsikan di X Kongsikan di reddit Kongsikan di LinkedIn.com Kongsikan di WhatsApp Kongsikan di Telegram LINE Kongsikan di Pinterest Kongsikan di Mastodon Kongsikan di blog