Jump to content

Wn/ms/Kebakaran di taman tema India, 27 maut termasuk 9 kanak-kanak

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | ms
Wn > ms > Kebakaran di taman tema India, 27 maut termasuk 9 kanak-kanak

26 Mei 2024 (Ahad)

New Delhi - Sekurang-kurangnya 27 orang maut, termasuk sembilan kanak-kanak dalam insiden kebakaran di sebuah taman tema hiburan di negeri Gujerat, barat India, menurut kenyataan oleh polis. Terdapat lebih 300 orang sedang berada di dalam premis dua tingkat itu apabila api mula marak dan memusnahkan bangunan itu.

Pesuruhjaya Polis, Raju Bhargava berkata kebakaran dapat dikawal dan operasi menyelamat sedang dijalankan. Pegawai Polis, Vinayak Patel pula berkata sukar untuk mengenal pasti identiti mayat yang rentung itu. "Fokus kami ialah operasi mencari dan menyelamatkan nyawa. Kami akan memastikan tindakan tegas diambil terhadap mana-mana orang yang bertanggungjawab ke atas insiden ini," menurut Datuk Bandar, Nayana Pedhadiya.

Polis berkata mereka telah menahan pemilik dan pengurus taman tema itu untuk disoal siasat. Selain itu, polis juga telah membuka kertas siasatan terhadap pemilik taman tema hiburan itu, Yuvraj Singh Solanki. "Kita akan buka kertas siasatan akibat cuai dan mendatangkan maut. Siasatan lanjut akan dijalankan selepas kita selesai melakukan operasi mencari," kata Bhargava.

Menurut saksi, beberapa orang termasuklah kanak-kanak sedang bermain di zon permainan yang menempatkan permainan boling, go-kart dan tarikan trampolin, yang terletak bersebelahan dengan Jalan Nana-Mava, apabila tragedi itu berlaku. Api yang tiba-tiba marak itu memusnahkan struktur seakan kubah dan runtuh, menyebabkan mereka terperangkap di bawah runtuhan itu. Selepas menerima maklumat itu, sepasukan bomba segera memulakan operasi bagi menyelamatkan pengunjung yang terperangkap.

Pusat Kawalan Bomba menerima panggilan kecemasan pada pukul 4:30 petang waktu tempatan mengenai insiden itu dan bergegas ke tempat kejadian. Runtuhan struktur akibat kebakaran itu juga menyukarkan pihak bomba memadamkan api dan memerlukan empat jam untuk mengawal situasi. Setakat ini, punca kebakaran masih lagi tidak diketahui namun bomba mengesyaki punca kebakaran adalah disebabkan litar pintas.

Taman tema hiburan di Rajkot itu biasanya menerima ratusan pengunjung bersama kanak-kanak pada hujung minggu apabila masuknya musim cuti sekolah.

Sumber[edit | edit source]


Kongsikan berita ini E-mel berita ini Kongsikan di Facebook Kongsikan di X Kongsikan di reddit Kongsikan di LinkedIn.com Kongsikan di WhatsApp Kongsikan di Telegram LINE Kongsikan di Pinterest Kongsikan di Mastodon Kongsikan di blog