Jump to content

Wn/ms/Hajiji Mohd Noor dipilih menjadi Ketua Menteri Sabah

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | ms
Wn > ms > Hajiji Mohd Noor dipilih menjadi Ketua Menteri Sabah

28 September 2020 (Isnin)


KOTA KINABALU - Gabungan Rakyat Sabah melalui satu pengumuman bersama telah mengumumkan Datuk Seri Hajiji Mohd Noor dari Perikatan Nasional sebagai Ketua Menteri Sabah baharu, sejurus memenangi Pilihan Raya Negeri Sabah dua hari lepas.

Hajiji yang juga merupakan Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia negeri Sabah dijangka akan mengangkat sumpah jawatan sebagai Ketua Menteri esok.

Jawatan Timbalan Ketua Menteri pula diberi kepada Pengerusi Barisan Nasional negeri Sabah, Dato’ Sri Bung Mokhtar Radin, yang juga merupakan ADUN Lamag.

Baca senarai penuh keputusan PRN Sabah.

Terdahulu, Gabungan Rakyat Sabah yang terdiri daripada Perikatan Nasional, Barisan Nasional dan Parti Bersatu Sabah telah memenangi Pilihan Raya Negeri Sabah dengan jumlah 38 kerusi, manakala kerajaan negeri terdahulu, Warisan daripada gabungan Warisan+ hanya dapat meraih 32 kerusi.

Keputusan tersebut diumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya sejurus jumlah undian selesai dikira dua hari lepas.

GRS tadi telah mengadakan satu pertemuan bagi membincangkan calon Ketua Menteri Sabah yang baharu, selepas Datuk Seri Hajiji mengumumkan bahawa GRS akan mengumumkan calon Ketua Menteri mereka secara bersama-sama.

Sumber

[edit | edit source]


Kongsikan berita ini E-mel berita ini Kongsikan di Facebook Kongsikan di X Kongsikan di reddit Kongsikan di LinkedIn.com Kongsikan di WhatsApp Kongsikan di Telegram LINE Kongsikan di Pinterest Kongsikan di Mastodon Kongsikan di blog