Jump to content

Wn/ms/CEO Netflix berkata AI tidak akan menjejaskan pekerjaan industri kreatif

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | ms
Wn > ms > CEO Netflix berkata AI tidak akan menjejaskan pekerjaan industri kreatif

28 Mei 2024 (Selasa)

Ted Sarandos, Ketua Pengarah Eksekutif Bersama Netflix berkata beliau yakin penggunaan teknologi kecerdasan buatan (AI) tidak akan menjejaskan pekerjaan kreatif Hollywood seperti pencipta kandungan, menerusi sesi temubual yang diterbitkan pada Jumaat. Dalam temubual tersebut, Sarandos menjelaskan bahawa kemajuan teknologi boleh mempertingkatkan pelbagai kerja kreatif.

Ted Sarandos (2016)
Imej: Daniel Benavides.

“Saya lebih yakin kepada manusia berbanding itu (AI). Saya betul-betul rasa begitu. Saya tak percaya program AI mampu menggarap skrip lakon layar yang lebih baik berbanding penulis skrip yang hebat, atau menggantikan persembahan yang hebat, atau membuatkan kita tidak dapat mengenalpasti perbezaannya,” kata Sarandos kepada media The New York Times.

Beliau juga berkata, AI merupakan kemajuan teknologi yang biasa berlaku dalam bidang seni kreatif pada masa kini, seperti apa yang berlaku pada masa lalu. “Masih ingat bagaimana semua orang membanteras hiburan rumah? Untuk beberapa dekad, studio tidak mahu melesenkan filem untuk tontonan di televisyen”.

Oleh itu, beliau berharap penulis, pengarah dan penerbit dapat menggunakan AI sebagai alatan mereka bagi menambah baik kerja setiap hari dan melakukan perkara yang lebih efisien serta efektif. Sebagai contoh menurut Sarandos, beliau berharap AI dan mengembangkan lagi sektor kreatif, mencipta kandungan baru yang tidak boleh dibuat manusia.

Isu kecerdasan buatan merupakan isu utama dalam sektor industri kreatif di Hollywood. Tahun lepas, sektor itu mencetuskan mogok yang berterusan selama lima bulan, dengan penulis skrip menyatakan kerisauannya terhadap penggunaan teknologi AI bakal mengambilalih pekerjaan mereka. Para pelakon juga khuatir akan digantikan dengan AI di set penggambaran.

AI tidak akan mengambil alih pekerjaan anda. Mereka yang menggunakan AI dengan baik mungkin akan menggantikan pekerjaan anda.

— Ted Sarandos, Ketua Pengarah Eksekutif Bersama Netflix, Sesi wawancara bersama NYTimes


Sumber[edit | edit source]


Kongsikan berita ini E-mel berita ini Kongsikan di Facebook Kongsikan di X Kongsikan di reddit Kongsikan di LinkedIn.com Kongsikan di WhatsApp Kongsikan di Telegram LINE Kongsikan di Pinterest Kongsikan di Mastodon Kongsikan di blog