Jump to content

Wn/hu/Oscar-díj 2010: Sandra Bullock kapta a legjobb és a legrosszabb női főszereplőnek díjat

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Oscar-díj 2010: Sandra Bullock kapta a legjobb és a legrosszabb női főszereplőnek díjat

2010. március 8., hétfő

Sandra Bullock kékes sminkben

Sandra Bullock nyerte el a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, egy nappal korábban övé lett a legrosszabnak járó Arany Málna-díj. Az Iraki háborús akciófilm, a bombák földjén lett a legjobb film, Katheryne Bigelow kapta a legjobb rendezőjőnek járó díjat.

A Los Angeles-i Kodak Színházban megrendezett 82. Oscar-gála ma kora reggel ért véget. Tíz mozifilmet jelöltek a díjakra. Versenyben volt a Becstelen brigantyk, az Avatar, a bombák földjén, az Eger ura.

Az Avatar és A bombák földjén filmeket jelölték a legtöbb díjakra. Rendezőjük James Cameron és Katheryn Bigelow 1989 és 1991 között házastársak voltak. A vetélkedésből a Katheryn Bigelow jött ki jobban, A bombák földje több díjat nyert. Barack Obama kivonja az amerikai csapatokat Irakból 2011-ben. Az Iraki háborút pillanatait felvillantó alkotás a valósághoz kötődik és jobban reflektál a világra. Hat Oscart söpört be a bombák földjén. Mark Boal vette át az egyiket a legjobb eredeti forgatókönyv miatt.

Az Eger ura című film premierje ugyancsak Los Angelesben volt. George Clooney mostanában Elisabeth Carlisle és Vera Farmiga színésznőket szórakoztatja. George Clooneynak állítólag volt egy malaca, amit senki sem hisz el. 18 évesen megdöglött Max The Star.

Az Avatar 2,6 milliárd dollárt kaszált, James Cameront a pénz motiválta. Mo'Nique a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját, Cristoph Waltz a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat vihette haza. Az El secreto de sus ojos argentin film a legjobb külföldi filmnek járó díjat nyerte el. Az animációs film kategóriában a Disney/Pixar Fel! produkcióját, az eredeti filmdal kategóriában a Crazy Heartot The Weary Kind dalbetéte miatt díjazták. Geoffrey Fletchert, Mauro Fioret és Sandy Powellt jutalmazták még.

Források

[edit | edit source]