Jump to content

Wn/hu/Hartmut Grossmann előadást tartott Magyarországon

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Hartmut Grossmann előadást tartott Magyarországon

Template:Wn/hu/Kultúra és szórakozás2008. július 26., szombat

Hartmut Grossmann a világ egységéről beszél. Háttérben egy Bahá’u’lláh-ról készült festmény reprodukciója látható

Hartmut Grossmann 2008-ig tagja volt a bahái vallás kilenctagú vezetői testületének, az Igazság Egyetemes Házának, ahonnan néhány hónapja vonult nyugdíjba. 2008. július 25-én Magyarországra jött egy gyors látogatás erejéig, röviddel érkezése után előadást tartott az emberiség egységéről.

A német származású vallási vezető Izraelben, Haifában szolgált hosszú éveken keresztül. 2003-tól 2008-ig volt Az Igazság Egyetemes Házának tagja. 1963-tól 1969-ig németországi- , 1977-tól 1980-ig finnországi bahai közösségeknek volt szellemi vezetője. A budapesti Baha'i Központban hét órakor kezdődött a hivatalos rendezvény, ahol a Budapesti Helyi Szellemi Tanács röviden köszöntötte a vendéget, majd felkérte a főelőadót beszédjének megtartására.

„The Earth is but one country and mankind its citizens” (A Föld egy ország és az emberiség a polgárai) - idézte az előadás elején Hartmut Grossmann Bahá’u’lláh-t, majd a baha'i vallás alapelveiről és az alapelvekhez kapcsolódó személyes tapasztalatairól beszélt. A világ egyre inkább egyesül, a földrajzi távolságok lecsökkennek, a nemzetközi szervezetek száma bővül. Szabadabban utazhatnak az emberek az EU révén, régebben ez nem volt elképzelhető. Egy pillanatra vessük fel, mi történik ha a világ összes országában mindenki kötetlenül utazhat - mondta. - Meg kell tanulnia a népeknek közösen együtt élniük ezen a bolygón.

Az előadó beszélt az előítéletekről, amitől az embereknek meg kell szabadulniuk. Hartmut Grossmann - mint mondta - lányát egy orosz származású férfi vette el. Finnországban sokan tartanak az oroszoktól, leginkább attól a tendenciától, hogy a gazdag orosz üzletemberek felvásárolják a finn földeket és házakat, villákat építenek oda.

“A vallás és a tudomány az a két szárny, amellyel az ember értelme magasba emelkedhet, és lelke fejlődhet. Csupán az egyikkel nem lehet repülni. Ha az ember csak a vallás szárnyával próbál meg magasba jutni, hamarosan a babona ingoványába zuhan, míg egyedül a tudományéval csapkodva sem juthat előre, hanem a materializmus reménytelen fertőjébe hullik.”

Az emberiség egyik lába a tudomány, a technika, mely ma nagy méretékben fejlődik. Példaként elhangzott a klónozás és a klónozással kapcsolatos felmerülő aggodalmak. Morális, spirituális fejlettsége az emberiségnek meglehetősen alacsony. Ez a láb, törpe láb. Nehezen lehet csak előre jutni ha az egyik lábunk kicsi a másik nagy. Az emberiségnek spirituális megújulásra van szüksége, hogy utolérje a technikai tudás szintjét. A kettő mindig csak együtt fejlődhet igazán. - osztotta meg a közönséggel gondolatait Grossmann.

Hartmut Grossmann feleségével együtt ott lesz a július 27-én kezdődő, Fadd-Domboriban megrendezésre kerülő Bahá’í nyári iskolában is, ahol a Bahá’u’lláh A Bizonyosság Könyve című műve a fő téma. Augusztus 2-án zárja kapuit a tábor.


Külső hivatkozások

[edit | edit source]
A Wikihírek logója
A Wikihírek logója
Ez a hír a Wikihírek saját tudósítása, elsőkézből származik. Lásd a kapcsolódó megbeszélést a további részletekért.