Jump to content

Wn/hu/Berobbant egy henani szénbánya: 20 bányász meghalt, 16 lent rekedt

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Berobbant egy henani szénbánya: 20 bányász meghalt, 16 lent rekedt

2010. október 16., szombat


Henan tartomány elhelyezkedése Kínán belül (ábra: Croquant, Ran, DouglasGreen)

Egy kora reggeli kínai bányarobbanásban húsz bányász meghalt, tizenhatan lent rekedtek. A baleset helyi idő szerint hajnali 6 órakor (közép-európai idő szerint éjfélkor) történt, egy szénbányában Henan tartományban, a Pekingtől 690 kilométerre délre.

A munkavédelmi hatóság[1] szóvivője a robbanás okáról, és hogy a lennrekedtek milyen mélyen vannak, nyilatkozni nem tudott. Megerősítette, hogy a korábban jelentett harminc helyett csak tizenhatan rekedtek benn.

A kínai bányaipar az egyik legveszélyesebb a világon, több ezer halálesettel évente. Idén 115 bányászt mentettek ki egy elárasztott szénbányából – a bányászok kimentésükig fűrészporon, fakérgen, papíron és szénen éltek. A hatóságok idén eddig 1600 illegális bányát zárattak be a biztonsági előírások megsértése miatt. A bányabalesetekben elhunytak száma az utóbbi években csökkent az országban, de az idén hirtelen megugrott.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek 20 dead, seventeen trapped after Chinese coal mine explosion című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.


Idegen kifejezések eredeti nyelvükön

[edit | edit source]
  1. Angolul: State Administration of Work Safety; mandarin nyelven: 国家安全生产监督管理总局

Források

[edit | edit source]