Wn/hu/Az Unilever három ajánlatot tett a GSK egyik egészségügyi üzletágára: a GSK mindet elutasította

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > Az Unilever három ajánlatot tett a GSK egyik egészségügyi üzletágára: a GSK mindet elutasította

2022. január 18., kedd

A brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari vállalat szombaton megerősítette, hogy egyik üzletágukra az Unilever három, nem kötelező érvényű ajánlatot is tett. A vény nélkül értékesíthető egészségügyi termékekkel foglalkozó Consumer Healthcare üzletágra legutóbb december 20-án 50 milliárd angol fontot ajánlottak, a GSK szerint „nagyságrendileg alábecsülve”[1] ezzel annak értékét és potenciálját.

A GlaxoSmithKline londoni székháza 2007-ben (fotó: Ian Wilson)

A hírről elsőként a Sunday Times számolt be, s azt mindkét cég megerősítette. Az összeg 41,7 milliárd készpénzből és 8,3 milliárd font értékű Unilever-részvényből állt volna össze. A Reuters riportja szerint ez a legnagyobb értékű megállapodás két, a Londoni Értéktőzsdén jegyzett cég között a COIVD-19 pandémia kezdete óta, ha megvalósul.

A járványügyi lezárások, illetve a műanyagok és petrolkémiai termékek áremelkedése visszavetette az Unilever szépségápolási és személyi higiénés üzletágának jövedelmezőségét.

Az Unilever a honlapján egy rövid írásban elismerte, hogy „megkereste a GSK-t és a Pfizert egy lehetséges adásvétel ügyében”[2], és hogy a GSK üzletága „stratégiailag jól illeszkedne”[3] a cégbe. A másik fél szerint az ajánlatokat a GSK igazgatótanácsa „alaposan mérlegelte”[4], de egyhangúlag utasította el mindet, mert „nem kedveztek volna a részvényeseknek”[5], és mert „nem tükrözték az üzletág értékét és potenciálját”.[6]

A Sunday Times kifejtette, hogy a legutóbbi ajánlat sem ment az üzletág becsült értéke fölé, és hogy nem árazták be a GSK üzletági együttműködései miatti megtakarításokat. A GSK és a Pfizer közös vegyesvállalatától a szinergiák kiaknázását, számszerűsítve idén 500 millió font megtakarítást várnak. A vegyesvállalatban a Pfizer kisebbségi tulajdonos. Simon Jack, a BBC üzleti rovatának szerkesztője szerint 30%-kal szokás a piaci érték fölé menni az árban, de ha a vevő a GSK veszteségeiből is átvállal, azzal a vételár csökkenthető. A harmadik negyedévben a GSK adósságállománya 22 milliárd font volt.

A londoni Unilever-ház, 2014-ben (fotó: Arlid Vågen)

Az üzletág leválasztása egy külön cégbe egyébként az év közepére eleve ütemezve van. Jack kiemelte, hogy a GSK „jó árért mindig is hajlott az eladásra.”[7] A GSK-vezetőség az üzletággal kapcsolatban derűlátó: az organikus termékek piacán középtávon 4-6%-os bővülést vár – az Unilever ezt sem vette számításba. Ugyanakkor az üzletág értéket a Goldman Sachs és a Barclays 50 milliárd, míg a Jeffries Group 45 milliárd fontra becsülte.

Az Unilever, illetve a Pfizer-GSK páros között most nem folynak tárgyalások, s az Unilever közleménye szerint „bizonytalan, hogy lesz-e bármilyen megállapodás.”[8] Az Unilever Alan Jope vezérigazgató alatt a befektetéseit és marketingjét az „erős ökológiai vagy társadalmi értékeket közvetítő”[9] termékekre koncentrálta, és visszább lépett a teák és szépségápolási termékek piacán. Jope korábban úgy nyilatkozott, hogy az Unilever kisebb felvásárlásokkal bővítene a szépségápolás és wellness luxus szegmensében.

Russ Mould, az AJ Bell befektetési igazgatója a BBC-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a vétel „veszélyes”[10] lenne, s hogy a befektetők óvatosak a GSK teljesítménye miatt, de ugyanakkor az emelkedő infláció felértékeli a „lojális vásárlóréteggel rendelkező árukat”.[11] Hozzátette még, hogy a GSK a közelmúltban nem érte el kitűzött forgalmi és nyereségcéljait, ami nyomást helyez a vezérigazgatóra, Emma Walmsleyre.

Az Elliott Management Corporation és a Bluebell Capital Partners – a GSK aktív részvényesei – amiatt is kritizálták a vezérigazgatót, mert nincs természettudományos háttere, és mert a cég nem tudott COVID-vakcinával a piacra lépni. A cég a francia Sanofival közösen fejleszt vakcinát, és a klinikai tesztek harmadik fázisáról a múlt hónapban adtak ki előzetes értékelést.

Az Unilever 2018-ban már megvett a GSK-tól néhány táplálékkiegészítő márkát, például a húzónévnek számító Horlicks italport, és a GSK Consumer Healthcare indiai részlegét, amit aztán integrált a saját indiai leányvállalatába, a Hindustan Unileverbe.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek GSK rejects three Unilever bids to buy consumer healthcare arm, says unit was "fundamentally undervalued" című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Idézett mondatok eredeti nyelvükön[edit | edit source]

 1. Angolul: „fundamentally undervalued”
 2. Angolul: „had approached GSK and Pfizer about a potential acquisition”
 3. Angolul: „would be a strong strategic fit”
 4. Angolul: „carefully evaluated”
 5. Angolul: „were not in the best interests of GSK shareholders”
 6. Angolul: „failed to reflect the intrinsic value of the business and its potential”
 7. Angolul: „[GSK] always [had] an open mind to a trade sale to another party if the price was right”
 8. Angolul: „There can be no certainty that any agreement will be reached.”
 9. Angolul: „communicate a strong environmental or social purpose”
 10. Angolul: „high risk deal”
 11. Angolul: „consumer goods with loyal customers”

Források[edit | edit source]