Wn/hu/A dán állam ajtót mutat a szoftveróriásnak

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > A dán állam ajtót mutat a szoftveróriásnak

2010. február 3., szerda

Mostantól vélhetően több dán hivatalnok képernyőjén tűnik fel reggelente ez az látvány Dánia állami adminisztrációja a nyílt dokumentumformátumok használatára tér át.

Az amerikai Microsoft szoftvercéggel folytatott, éveken át eredmény nélkül járó tárgyalások miatt a dán parlament úgy döntött, hogy az ország állami hivatalaiban a nyílt szabványnak számító .odf formátumot használják majd a dokumentumok előállítására. Helge Sander, dán tudományos miniszter hosszú ideje a nyílt formátumok használatának egyik támogatójaként lépett fel hazája közéletében.

– Eltökélt vagyok, hogy adminisztrációnk mostantól kizárólag nyílt szabvány szerint készített dokumentumok útján kommunikáljon. Ezt a döntést nem csupán eszményképeink alapján hoztuk. Ez egy praktikus döntés. – nyilatkozta a miniszter, miután a dán parlament elfogadta a nyílt szabványok definícióját, illetve azt a listát, amely a követelményeknek megfelelő dokumentum-szabványokat tartalmazza. Az átállás befejezésének kitűzött dátuma 2011 áprilisa.

Az áttérés jelenleg csak az állami szintű hivatalokat érinti, a települési és térségi feladatokat ellátó hivatalok mentesülnek alóla. Dánia már a sokadik európai állam, amely nyílt szabványokat emel nemzeti szintre. Ezt megelőzően Belgium, Franciaország, Hollandia, Litvánia, Németország és Svédország vezette be a nyílt formátumok alkalmazását. Az Európai Unión kívül az ODF Norvégiában és a NATO-ban vált elismert formátummá.

A dán döntés rossz hír a .doc formátumot és a hozzá tartozó szabványt jegyző Microsoft vállalat számára. A .doc lassú visszaszorulása a presztízs mellett pénzügyileg is rosszul érinti a redmondi céget. A cég által kiadott Office irodai programcsomagok értékesítése a Microsoft egyik fő bevételi forrása volt, ám 2000 óta egyre jobban elterjednek a nyílt formátumokat használó alternatív szoftverek. Az ingyenes OpenOffice, a StarOffice, illetve a Google Docs szolgáltatás ma már reális alternatívát jelentenek a fizetős szoftverekkel szemben, így egyre inkább kedveltebbek a felhasználók között.

Források[edit | edit source]