Jump to content

Wn/hu/A cseh állam bojkottálja a téli olimpiát

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hu
Wn > hu > A cseh állam bojkottálja a téli olimpiát

2010. január 18., hétfő

A cseh állampolgárokkal szemben bevezetett vízumkötelezettség miatt a Cseh Köztársaság diplomatái nem vesznek részt a vancouveri téli olimpia ünnepségein.

2009-ben Kanada vízumkötelezettséget vezetett be Csehországgal szemben, mivel annak egyre több állampolgára kért menedékjogot Kanadától. A menedékkérők főként Csehországból az ottani, őket sújtó diszkriminációra hivatkozó romák voltak. A barátságtalan kanadai lépésre a prágai kormányzat kendőzetlen ingerültséggel reagált: válaszul vízum kiváltására kötelezte a kanadai diplomatákat.

2009 decemberében Václav Klaus cseh államfő jelentette be, hogy a vízumkötelezettség miatt nem utazik el a Vancouverben rendezett téli olimpiai játékok megnyitójára. Az államfőt követte Jan Kohut külügyminiszter is, aki vasárnap közölte, hogy nem tesz eleget a kanadai meghívásnak és esze ágában sincs részt venni az olimpiai ünnepségeken.

Az Európai Unió és tengeren túli partnerei között rendszeresen okoz feszültséget, hogy azok rendszeresen vízumkényszert vezetnek be egy-egy szegényebb tagállamával szemben. Korábban az EU és az USA között volt hasonlóan feszült viszony, amikor az Egyesült Államok nem akarta feloldani a vízumkényszert az EU keleti tagállamaival szemben.

Források[edit | edit source]