Wn/hu/20 bányász meghalt, 17 bent rekedt a kínai bányarobbantásban

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | huWn > hu > 20 bányász meghalt, 17 bent rekedt a kínai bányarobbantásban

2010. október 16., szombat

balra Szerencsétlenül robbantottak szénbányát Kínában. Húsz bányász meghalt, tizenheten bent rekedtek. Helyi idő szerint hajnali 6 órakor (UTC 22:00) történt a baleset Henan tartományban, a fővárostól, Pekingtől 630 km-re délre.

Az Állami Közigazgatási Munkavédelem (国家安全生产监督管理总局) szóvivője azt nyilatkozta, hogy a robbanás és a csapdába esett munkások pontos mélysége egyelőre nem ismert. Azt is megerősítette, hogy 17-en rekedtek benn a korábban jelentett harminc helyett.

Kína bányászati ipara az egyik legveszélyesebb a világon több ezer halálesettel évente. Tavaly 115 bányászt kellett kimenteni egy elárasztott szénbányából. A csoport túlélte, úgy, hogy fűrészport, fakérget, papírt és szént ettek. Idén több mint 1600 illegális bányát buktattak le a biztonsági előírások betartása érdekében. A bányahalálesetek száma az utóbbi években lecsökkent az országban, de az idei év elejére hirtelen megnőtt.Források[edit | edit source]

Ez a híradás az angol Wikihírek 20 dead, seventeen trapped after Chinese coal mine explosion című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek. 20 killed in coal mine blast (angol nyelven). CNN, 2010. október 16.

Explosion in Chinese coal mine kills 20, traps 17 (angol nyelven). MSNBC, 2010. október 15.