Wn/hr/Smrtonosnu epidemiju u Europi izazvala mutirana bakterija E. coli

From Wikimedia Incubator
< Wn‎ | hrWn > hr > Smrtonosnu epidemiju u Europi izazvala mutirana bakterija E. coli
Vegetables 0006.JPG

Zagreb (Hrvatska), 2. lipnja –Bakterija Echerichia coli koja je uzrokovala epidemiju u Njemačkoj i proširila se na desetak europskih država, te odnijela 18 ljudskih žrtava, potpuno je novi soj ove bakterije, nastao mutiranjem dvije različite Echerichie coli, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Preliminarna genetska ispitivanja pokazala su da se radi o mutiranoj bakteriji s agresivnim genima, čime se može objasniti toliki broj oboljelih i visoka učestalost komplikacija, smatraju u WHO-u.

Ova vrsta ima obilježja koja je čine virulentnijom i toksičnijom od većine vrsta Echerichie coli koje se prirodno nalaze u ljudskom organizmu – ustvrdila je Hilde Kruse , stručnjakinja za sigurnost hrane pri WHO-u. Kruse kaže kako mutiranje bakterija nije neobično, jer one stalno evoluiraju i miješaju gene. Stručnjaci se suzdržavaju od procjena virulentnosti ovog soja, jer smatraju da mnogi oboljeli s blagim oblikom zaraze nisu evidentirani, te da su stvarni razmjeri epidemije daleko veći.

Prema službenim podacima, mutirana bakterija dosad je izazvala bolest kod 1.500 ljudi, od kojih je 470 razvilo bubrežne komplikacije, a 18 umrlo.

Izvori[edit | edit source]