Wb/jv/Kawruh Basa Jawa/Pocapan

From Wikimedia Incubator
< Wb‎ | jv‎ | Kawruh Basa JawaWb > jv > Kawruh Basa Jawa > Pocapan
Jump to navigation Jump to search

Fonologi[edit]

Foném basa Jawa modhèrn lan baku iku:

Swara (vokal)[edit]

Swara:

Ngarep Tengah Wuri
i     u
e ə o
(ɛ)   (ɔ)
  a  
Pangucapan swara-swara iki rada njlimet. Ciri utama iku yèn ing basa baku Matraman, /a/ing wanda mawa posisi buka ing posisi pungkasan lan sadhurungé pungkasan, diucapaké kayadéné [ɔ].


Wyanjana (konsonan)[edit]

Konsonan (Wyanjana):


Labial (Osthya) Dèntal (Dantya) Alveolèr Retrofleks (Murdhanya) Palatal (Talawya) Vélèr Glotal (Kanthya)
Letupan p b t d
ʈɖ k g ʔ
Sibilan     s *ʂ     h
Ardhaswara w l r   j    
Nasal m n
*ɳ ɲ ŋ  

Pènget: Foném mawa tandha * iku alofon.