Wb/jv/Kawruh Basa Jawa/Dhialèk/Dhialèk Banyumasan

From Wikimedia Incubator
< Wb‎ | jv‎ | Kawruh Basa Jawa‎ | DhialèkWb > jv > Kawruh Basa Jawa > Dhialèk > Dhialèk Banyumasan
Jump to navigation Jump to search

Dhialèk Banyumasan utawa Basa Banyumasan menika termasuk golonganipun basa Jawa bagian kulon, ingkang digunaake masyarakat ing:

  • Eks. Karasidenan Banyumas yaiku: kabupaten Banyumas, kabupaten Cilacap, kabupaten Purbalingga lan kabupaten Banjarnegara (dhialek Banyumas))
  • Sebagian eks. Karasidenan Pekalongan yaiku: kabupaten Brebes, kabupaten Tegal, kutha Tegal lan kabupaten Pemalang (dhialek Tegal)
  • Sebagian eks. Karasidenan Kedu yaiku: kabupaten Kebumen (dhialek Banyumas)
  • Wilayah kabupaten Cirebon lan kabupaten Indramayu (dhialek Crebon lan Dermayu)
  • Sebagian wilayah Banten lor (dhialek Jawa Serang)


Sajarah[edit]

Basa lan sastra sing berkembang ing daerah Banyumasan iku basa lan sastra Jawa dialek Banyumasan. Akeh kalangan sing duwe pendapat nek basa Banyumasan iku basa sing luwih tua dibanding basa Jawa sing berkembang saiki. Basa Banyumasan nduweni spesifikasi kayata penggunaan vokal lan konsonan ing akhir kata sing diucapke jelas, misale: Tiba, Sega, Mangga, Jeruk, Manuk, Kepadhuk, lan liya-liyane. Pengucapan vokal lan konsonan kaya iki mirip karo pola pengucapan ing basa Jawa kuna, misale: "tan ana dharma mangrwa". Dideleng saking kosa kata, basa Banyumasan nduweni kosa kata sing mirip karo basa Kawi, misale: inyong mirip karo ingong, rika pada karo rika.