Bantuan: Sokongan bahasa

From Wikimedia Incubator
This page is a translated version of the page Help:Language support and the translation is 91% complete.

Adalah penting bahawa bahasa anda disokong dengan betul pada Inkubator. Nasib baik, mendapat sokongan bahasa yang memuaskan pada Inkubator (dan projek Wikimedia pelbagai bahasa lain) tidak pernah menjadi lebih mudah.

Pemilih Bahasa Universal

Kebanyakan sokongan bahasa disediakan secara lancar oleh sambungan MediaWiki Universal Language Selector.

  • Pertama, cari kawalan Pemilih Bahasa Universal. Anda boleh menemuinya di dekat nama pengguna anda, atau berhampiran frasa Not logged in , di bahagian atas skrin anda atau di bar menu sisi, bergantung pada kulit yang anda gunakan. Ia termasuk ikon menggabungkan ideograph Cina dan huruf "A", serta nama bahasa antara muka anda.
  • Untuk mengaktifkan bahasa anda, cari dan pilih bahasa anda. (Anda boleh mencari mengikut nama atau oleh Kod ISO 639.)

Jika anda log masuk, anda juga boleh pergi ke Special:Preferences untuk memilih bahasa anda.

Selagi bahasa anda disokong, itu sahaja yang perlu anda lakukan.

Mengapa bahasa saya hilang dari Pemilih Bahasa Universal?

Bahasa tidak tersedia di projek Wikimedia sehingga sekurang-kurangnya 13% daripada mesej teras MediaWiki diterjemahkan di translatewiki.net. (Catatan:MediaWiki (mesej paling penting)group is a subset of Mesej teras MediaWiki.)

  • LangCom tidak meluluskan projek pertama dalam bahasa baru sehingga mesej yang paling penting , bersama-sama dengan tambahan mesej teras untuk mencapai 13%, telah diterjemahkan. Jadi ini adalah sesuatu yang mesti dilakukan oleh masyarakat ujian anda.

Untuk maklumat lanjut, lawati translatewiki.net.

Apa yang berlaku kepada "Narayam" dan "WebFonts"?

Sebelum ini, dua alat sokongan bahasa penting ditemui dalam sambungan MediaWiki Narayam dan WebFonts. Pelanjutan tersebut telah ditangguhkan memihak kepada sambungan Universal Selector Language.

Alat sokongan bahasa lain

Selain dari Universal Language Selector, terdapat beberapa alat dan sumber sokongan bahasa yang tersedia:

Menaip: Edit alatan

Editor lalai merangkumi seksyen dengan "aksara khas" (di bar di atas borang edit). Anda boleh mengklik pada watak untuk memasukkannya dalam borang edit.
Terdapat juga aksara tambahan di bawah borang edit. Anda boleh meminta untuk menambah aksara pada bahagian ini. (Pergi ke Portal Komuniti untuk bertanya.)

Berbagai bahasa skrip

Jika bahasa anda ditulis dalam pelbagai skrip (huruf atau sistem penulisan), mungkin ada satu wiki dengan perisian yang secara automatik menukarkan kandungan dari satu skrip ke yang lain. Dua projek sedia ada di mana anda dapat melihat tindakan ini adalah:

Ia juga mungkin mempunyai satu wiki di mana skrip berbeza dimasukkan secara manual. Lihat Judeo-Spanish Wikipedia, tersedia sedikit sebanyak dalam skrip Latin dan skrip Ibrani, sebagai contoh.

Untuk maklumat lanjut, lihat:

Perlu bantuan lanjut?

Lawati Inkubator:Portal Komuniti atau translatewiki:Sokongan.

See also