Wy/da/Italien

From Wikimedia Incubator
< Wy‎ | da
Wy > da > Italien
LAND: Italien
{{{Billede}}}
Flag
Placering
Fakta
HovedstadWy/da/Rom
RegeringRepublik
ValutaEUR
Arealtotal: 301.230 km2
vand:
Befolkning60.053.442 indb.
Sprogitaliensk
Religionkatolsk
Landenummer+39
Internetdomæne.it
TidszoneUTC+1

Italien er et land i Wy/da/Vesteuropa.

Planlægning inden afrejse[edit | edit source]

Udover den planlægning, der altid gælder når man rejser, kræves der ikke særlig planlægning i forbindelse med, at rejse til Italien. Landet er medlem af Schengen, så der kræves ikke visum, for at komme hertil, ligesom det ikke er nødvendigt med særlige vaccinationer.

At medbringe til Italien[edit | edit source]

Afhængig af hvor man skal hen i Italien, vil det sædvanligvis være en god ide, at medbringe nogle gode sko, da man ofte går meget. Afhængig af årstiden kan det være relevant at medbringe en paraply specielt i Norditalien. Andre steder kan det være en god ide, at medbringe solcreme og myggebalsam.

At tage med hjem fra Italien[edit | edit source]


Fakta om Italien[edit | edit source]


Historie[edit | edit source]

Det moderne Italien blev dannet med foreningen i 1861. Italien har både før og efter præget den kulturelle og sociale udvikling i hele Middelhavsområdet og ligeledes påvirket hele den europæiske kultur.

I det 8. og 7. århundrede f.Kr. koloniserede grækerne det sydlige Italien og kaldte det Magna Graecia (Stor-Grækenland). På omtrent samme tid udviklede den etruskiske civilisation sig i den nordlige del af den italienske halvø. Fra det 7. til det 5. århundrede f.Kr. regerede de romerske konger efterfulgt af den Romerske republik og det Romerske kejserrige, Imperium Romanum, Romerriget. Tiden fra det 6. århundrede og indtil samlingen i 1861 var præget af stridende småstater. Denne tid var ligeledes præget af rige handelsbyer som Wy/da/Venedig og Wy/da/Firenze og renæssancen, la rinacimento (genfødsel, renaissance er den franske oversættelse heraf), dvs. af antikkens storhed (Romerriget). Den italienske renæssance regner sin begyndelse fra år 1300, med Dantes guddommelige komedie (La Divina Commedia). Renæssancen, der i lige høj grad var en økonomisk-civilisatorisk epoke som et kulturelt eller kunsthistorisk, kulminerede i begyndelsen af 1500-tallet, og havde allerede da spredt sine idealer ud over hele den vestlige, eller kristne verden. Columbus, der opdagede Amerika, var italiener af fødsel (født i Wy/da/Genova). Amerika som verdensdel blev senere opkaldt efter den italienske kartograf Amerigo Vespucci (til Wy/da/Danmark kom renæssancen via Wy/da/Holland ad handelsvejene ad Rhinen og fra især fra Wy/da/Frankrig, hvilket forklarer den danske betegnelse for denne "genfødsel", den indvarslede den nye tids afløsning af den såkaldte middelalder.

1848-1914 Italiens samling sker over en længere årrække. Den første af de tre italienske befrielseskrige mod Østrig-Ungarn foregår fra Wy/da/Piemonte i 1848, dog taber Italien, da de ikke får stormagtstøtte. Ved den anden uafhængighedskrig i 1859 vinder Italien, da de får støtte fra Frankrig. Piemonte havde ydet militær støtte til den fransk-britiske indsats mod Rusland. Derfor kvitterede Napoleon 3. med en hemmelig aftale, der forpligtede Frankrig til at kæmpe for Piemonte. Derudover havde man fra Piemontes side valgt at afgive Wy/da/Nice og Savoyen, i forventning om at kunne overtage nye områder med Frankrigs hjælp. Efter den anden krig var Wy/da/Lombardiet (et kongerige) nu en del af Piemonte. Mange andre italienske småstater sluttede sig, efter den anden uafhængighedskrig, til det nye rige blandt andet på grund af national følelse. Da Garibaldi i 1860 gik i land i Marsala, som ligger på Wy/da/Siciliens vestkyst blev den tidligere aftale med Frankrig brudt. Få måneder efter dette brød Frans 2. kongerige i 1861 (Begge Sicilier) sammen og store dele af det vi i dag kender som Italien var nu samlet. Efter den tredje krig i 1866 blev Veneto også en del af Piemonte, men først i 1870 faldt de sidste rester af kirkestaten, og derefter blev Rom det nye kongeriges hovedstad. I 1882 sluttede Italien sig til Tripelalliancen med Wy/da/Tyskland og Wy/da/Østrig, men indledte samtidig en kolonipolitik i Østafrika. I 1890’erne kom den industrielle revolution til Italien. I begyndelsen af 1900-tallet blev de tre Italienske byer; Wy/da/Milano, Wy/da/Torino og Wy/da/Genova banebrydende indenfor industri og økonomi med blandt andet Fiatfabrikkerne i centrum.

Mellemkrigsårene Italien var på den vindende side i 1. verdenskrig. Mussolinis fascisme, der var en småborgerlig reaktion på den russiske oktoberrevolution, afløste den demokratiske forfatning (dog med formel bibeholdelse af kongehuset (kongen, Victor Emanuel 3.) afskyede Mussolini) og indførte fra 1922 og ganske år frem det enevældige diktatur med Benito Mussolini som Il Duce (føreren). Mussolini var det store samtidige politiske forbillede for den tyske politiker, rigskansler og "fører" Adolf Hitler, som Mussolini i starten stod på kølig fod med (spørgsmålet om det tysksprogede Sydtyrol, som Østrig efter 1. Verdenskrig måtte afstå til Italien), men Hitler, der selv oprindelig var østriger, afstod fra at kræve Sydtyrol "heim ins Reich" sammen med Østrig som sådan, men Hitler lod sig imponere - og skræmme - af Mussolinis militæropvisninger (der var delvis bluff). Fra og med et gensidigt statsbesøg og med Münchenaftalen i 1935, hvor Mussolini under falsk dække spillede neutral mægler mellem England-Frankrig og Nazi-Tyskland mht. Hitlers ønske om anneksion af Tjekkiet. Resten af sit liv fik den italienske fascistleder at nært forhold til Hitler, og dette blev skæbnesvangert for Italien. Den fascistiske hybris kastede Italien ud i imperialisme, der gik ud over Wy/da/Albanien og Abessinien (Wy/da/Etiopien). Med hensyn til sidstnævnte stat, benyttede Italien sin tilstødende koloni Italiensk Somaliland som base for overfaldet, der foregik med uhørt barbari overfor den dårligt udrustede abessinske hær. Den abessinske kejser Haile Selassie talte for døve øren i Folkeforbundet i Wy/da/Genève; de vestlige demokratier udviste en eftergivende laissez faire-holdning (appeacement) overfor Italien og Tyskland, der oprustede og kun havde krig i tankerne (for Hitlers vedkommende revanchisme og en stærk antisemitisme, som Mussolini og fascisterne efter tysk pres først sent nølende antog men som aldrig blev accepteret af den brede italienske befolkning. Italien havde i forvejen to kolonier i Afrika, Italiensk Somaliland og Wy/da/Libyen). I den fascistiske jargon var især vendingen "mare nostrum" (latin for "vort hav", der hentyder til Romerrigets udstrækning).

2. Verdenskrig Ved Anden Verdenskrigs begyndelse var Mussolinis fascistiske Italien og Hitlers nationalsocialistiske (nazistiske) Tyskland nære allierede. Men krigslykken vendte, også for italienerne. Mussolini overvurderede i den grad Italiens militære og rustnings-industrielle kapacitet (og befolkningens loyalitet når soldaterne i store tal faldt på fremmed jord). Bl.a. forregnede han sig på den græske modstand ved angrebet på Wy/da/Grækenland (Wy/da/Kreta var i forvejen italiensk besiddelse), et angreb, hvor Hitler måtte bistå, hvilket på i virkeligheden for verdenskrigens udfald afgørende vis fatale angreb på Sovjetunionen også for italienerne og amerikanerne havde gjort landgang på Sicilien og langsomt men sikkert arbejdede sig op gennem støvlelandet, vendte folkestemningen, og ved det fascistiske statsråd blev Mussolini afsat og interneret i en øde bjergegn i Wy/da/Abruzzerne. Imidlertid befriede tyske faldskærmsjægere med svævefly ham under en eventyrlig mission (Operation Eiche. Hitler installerede ham i Wy/da/Saló ved Wy/da/Gardasøen i det nordligste Italien, hvor han fungerede som statsoverhoved for "Den sociale republik Italien", der reelt var en nazitysk marionetstat styret af Gestapo og deres medsammensvorne fra den hårde kerne af italienske fascister (der ikke så anden udvej). Baggrunden for dette var, at det italienske militær havde strakt våben - men den tyske "Wehrmacht" og alt hvad dertil hører med en million soldater holdt Italien besat helt ned til fronten i syd (undtagelsen var Rom, der af tyskerne var erklæret åben by, det vil sige, at de ville rømme den, hvis eller når amerikanerne nåede den italienske hovedstad (og Wy/da/Vatikanstaten). Dette var næppe af humanitære årsager, men utvivlsomt for at frede de uvurderlige kulturskatte mod bombardementer, og undgå den håbløse og grufulde "Stalingrad-situation", hvor der blev kæmpet fra hus til hus. Hvor amerikanerne trængte frem, godt hjulpet på vej af den meget omfattende italienske modstandsbevægelse, La Resitenza, blev de hilst som forbrydere. Ved afslutningen af verdenskrigen blev Mussolini i Milano hængt sammen med sin elskerinde under flugten til det neutrale Wy/da/Schweiz.

Efter 1945 Efter krigen, hvor det italienske kommunistparti blev landets næststørste parti, en position det bevarede en fyrre års tid, blev der afholdt en folkeafstemning om kongedømmet, og resultatet var, at republikken blev indført, og den italienske konge drog i eksil (til Wy/da/Portugal). Gennem Marshallplanen og medlemskabet af NATO blev Italien knyttet til den vestlige verden og privatkapitalismen. Italien blev medstifter af forløberen for det nuværende EU, Rom-traktaten fra 1956, der sammen med den tysk-franske kul- og stålunion blev til "de seks" (Tyskland, Frankrig, Italien og Benelux-landene).

Lokalbefolkning[edit | edit source]


Klima[edit | edit source]


Højtider[edit | edit source]


Regioner[edit | edit source]

Italien er inddelt i 20 regioner (regioni). Fem af dem har en særlig autonom status og markeres i listen nedenfor med *:

Wy/da/Abruzzi Wy/da/Aostadalen
Wy/da/Apulien Wy/da/Basilicata
Wy/da/Calabrien Wy/da/Campania
Wy/da/Emilia-Romagna Wy/da/Friuli-Venezia Giulia
Wy/da/Lazio Wy/da/Liguria
Wy/da/Lombardiet Wy/da/Marche
Wy/da/Molise Wy/da/Piemonte
Wy/da/Sardinien Wy/da/Sicilien
Wy/da/Trentino-Alto Adige Wy/da/Toscana
Wy/da/Umbria Wy/da/Veneto

Byer[edit | edit source]

De største italienske byer er:

Wy/da/Bari Wy/da/Bologna
Wy/da/Cagliari Wy/da/Firenze
Wy/da/Genova Wy/da/Milano
Wy/da/Napoli Wy/da/Palermo
Wy/da/Rom Wy/da/Torino
Wy/da/Venezia

At foretage sig i Italien[edit | edit source]


Transport til Italien[edit | edit source]

Med fly[edit | edit source]

Fra Køebnhavn er der normalt direkte ruteflyvning til Wy/da/Malpensa (i nærheden af Milano) og Wy/da/Leonardo Da Vinci (i nærheden af Rom).

Med bus[edit | edit source]


Med tog[edit | edit source]


Med båd[edit | edit source]


I bil[edit | edit source]


På cykel[edit | edit source]


Transport indenfor Italien[edit | edit source]

Med fly[edit | edit source]

Der er omkring 133 lufthavne i Italien, herunder de to knudepunkter i Malpensa (i nærheden af Milano) og Leonardo Da Vinci (i nærheden af Rom).

Med bus[edit | edit source]


Med tog[edit | edit source]

Højhastighedstog omfatter ETR-tog, som f.eks. ETR 500 der kører med hastigheder op til 300 km/t. I 1991 blev selskabet Treni Alta Velocità SpA oprettet med det særlige formål at planlægge og opføre højhastighedsstrækningerne langs Italiens vigtigste og mest mættede transportkorridorer. Disse strækninger omtales ofte som "TAV" linjer. Formålet med TAV konstruktion er at støtte rejser langs Italiens mest mættede jernbanelinjer og at tilføje sporkapacitet til disse linjer, Milano-Napoli- og Torino-Milano-Venedig-korridorerne.

Med båd[edit | edit source]

Der er 27 store havne i Italien, den største i Genova, som også er den næststørste i Middelhavet, efter Marseille. 2.400 km vandveje gennemskærer landet.

I bil[edit | edit source]

Der er ca 654.676 km vej i Italien, herunder 6.957 km motorveje.

På cykel[edit | edit source]


Med taxi[edit | edit source]


Blafning[edit | edit source]


Penge[edit | edit source]

Gangbare valutaer[edit | edit source]

Italiens valuta er Wy/da/Euro, som også er den eneste autoriserede valuta i landet.

Rejsechecks[edit | edit source]


Kreditkort[edit | edit source]

Efterhånden er der kun få steder, som man som turist kommer i berøring med, der ikke tager anerkendte kreditkort. Det kan dog ske på små restauranter udenfor de større turistområder. Så kontroller altid på forhånd. Ellers vil der som oftest være en hæveautomat i nærheden.

Overnatning[edit | edit source]


Mad og drikke[edit | edit source]

Italien er kendt for især pasta og pizza, men også mange andre delikatesser kommer fra Italien. I Wy/da/Umbrien og Piemonte findes trøfler (de hvide i Piemonte og de sorte i Umbrien). Bøffelmozzarella laves i den sydlige del af Italien, fortrinsvis Wy/da/Campania. Risotto er en typisk Norditaliensk ret. Italien er verdensberømt for is, af andre desserter kan nævnes tiramisu og creme caramel. Italiens oste er ikke så berømte som de franske, dog er parmesan, grana padano, mozzarella, pecorino (fåreoste), gorgonzola i dag at få i supermarkeder verden over. Ellers er italienske oste stadig regionalt bestemte.

Italien er et af verdens største vinproducerende lande. Der er mange kendte italienske vine, især rødvine. Af berømte vine kan nævnes: Amarone og Barolo fra Norditalien, Brunello og Chianti fra Wy/da/Toscana, den søde dessertvin Vino santo fra Toscana, den lette hvidvin Frascati fra Wy/da/Lazio, en anden dessertvin, Marsala fra Sicilien.

De mest kendte spiritusmærker er bitterne Fernet Branca og Ramazotti. Druebrændevinen grappa, citronlikøren limoncello og anislikøren sambuca. Der produceres også en del brandy i Italien, det største mærke er her Vecchia Romagna

At se[edit | edit source]

At gøre[edit | edit source]


Arbejde[edit | edit source]


Kommunikation[edit | edit source]


Sikkerhed[edit | edit source]


Respekter[edit | edit source]


Nyttige adresser[edit | edit source]

I Danmark[edit | edit source]

Italiens ambassade i København (Cancelleria diplomatica) ligger på Gammel Vartov Vej 7, 2900 Hellerup, og har tlf.nr. +45-39 62 68 77 og mailadressen info.copenaghen@esteri.it

Konsulatet i København (Cancelleria consolare) ligger på Engskiftevej 4, 2100 København Ø, og har tlf.nr. +45 39 18 34 44 og mailadressen consolato.copenaghen@esteri.it

I Italien[edit | edit source]

Danmarks ambassade i Rom ligger på Via dei Monti Parioli 50, 00197 Roma, og har tlf.nr. +39 06 9774831 og mailadressen romamb@um.dk

Der er desuden et generalkonsulat i Milano, beliggende på Via Lodovico Ariosto 30, 20145 Milano, og med tlf.nr. +39 02 48008675 og mailadressen milgkl@um.dk

Øvrigt[edit | edit source]